2019. aug 04.

Női kémek az első világháború alatt? Igen!

írta: Puskás Bettina
Női kémek az első világháború alatt? Igen!

Kate Quinn Alice hálózata című könyve valós események alapján íródott és az I. világháborús eseményeket dolgozza fel, azon belül is a kémnő-hálózatok alakulását, létrejöttét, működését. Egy nagyszerű könyv, amely hitelesen mutatja be a múltat, mégis sikerül magával ragadnia.

dsc01581-01.jpeg

A történet

"A ​második világháborút követő felfordulás idején egy amerikai egyetemista lány, Charlie St. Clair teherbe esik hajadonként, és közel jár ahhoz, hogy jómódú családja kitagadja őt. Ráadásul kétségbeesetten kapaszkodik a reménybe, hogy hőn szeretett unokatestvére, Rose, aki a háború alatt eltűnt Franciaország nácik megszállta részén, talán még él. Így amikor a szülei Európába küldik, Charlie Londonba szökik, eltökélve, hogy kideríti, mi történt az unokatestvérével. Ehhez Eve Gardinertől remél segítséget, aki egy iszákos, láncdohányos és rendkívül ellenszenves nő. Neki is van egy titka: egy női kémhálózat ügynöke volt, az Alice-hálózaté. Eve lelepleződött, és meg kellett tapasztalnia a háború legkegyetlenebb oldalát. Először nem akar Charlienak segíteni, ám a fiatal lány egy férfi nevét említi, akit Eve egykor szeretett, és aki gyanúja szerint elárulta a németeknek. Vajon él még a férfi, és más asszonyok végzete is az ő lelkén szárad? Eve elhatározza, hogy kideríti a férfiról az igazat, ezért segítséget ajánl Charlie-nak. Így ketten vágnak neki Franciaországnak: Eve, hogy kiegyenlítse a számlát, Charlie pedig, hogy végre békére leljen."

Hitelessége

A könyv teljes mértékben valós történéseket dolgoz fel. Vannak ugyan benne olyan részek, ahol a költői szabadság megmutatkozik, ezek leginkább olyan részek, amik nem ferdítik el a valóságban megtörtént eseményeket. Ilyen például, hogy más néven szerepeltet néhány karaktert a könyvben. Vagy az, hogy Charlie teljes mértékben kitalált szereplő, egy eszköz arra, hogy bemutassa a szerző az Eve-vel történt eseményeket, viszontagságokat. Az író annyira komolyan vette a munkát és annyira hiteles szeretett volna maradni, hogy a könyv végén egytől egyig fel van tüntetve minden "ferdítése", minden olyan apró részlet, amit megváltoztatott, amit ő talált ki és adott a történethez.

dsc01570-01_1.jpeg

Mit adott nekem a könyv?

Ha őszinte akarok lenni, egy jó nagy pofont. Egy jó nagy pofont azért, amiért mit sem tudok a múltban történt eseményekről. A világháborúkról, ami azért nem volt olyan túl régen. Ez volt az a könyv, aminek köszönhetően először kezdtek el érdekelni a valóság ihlette könyvek, azok amikből tényleg megtudhatunk valamit a múltról. Ennek a könyvnek a hatására olvastam el a korábbi blogbejegyzésemben már emlegetett Tengerbe veszett könnyek című könyvet Ruta Sepetys-től, aki a II. világháború borzalmait örökíti meg egy kicsit más szemléletben, más megközelítésben. Valamint ennek a könyvnek hála sorakozik a polcomon még pár olyan könyv, ami szintén valós eseményeket tár fel. Ilyen például Helen Rappaport-tól A négy nővér, ami a Romanov cári család életét, halálát mutatja be.

Neked ajánlom!

Neked ajánlom, ha szereted az izgalmas, néha megrendítő, komoly érzelmi hullámokat gerjesztő műveket. Neked ajánlom, ha érdekel a világháború egy másik oldala. Egy olyan oldal, ahol nők küzdenek az információkért és tesznek meg mindent, hogy ne bukjanak le. Neked ajánlom, ha rá akarsz döbbenni, hogy van az a pont, amikor meg kell tenned mindent és bármit, csak, hogy sikerüljön a célod: kijuttatni az információkat úgy, hogy közben életben maradj és ne bukj le. Neked ajánlom, ha fiatalkorodban te is eljátszottál a gondolattal: "Mi lenne, ha kém lehetnék?". Neked ajánlom, ha szeretnéd tudni, mire képes egy háború.

Te olvastad már a könyvet? Esetleg van olyan történelem hű könyv, ami nagyon megfogott, amit bármikor bárkinek szívesen ajánlanál? Írd meg kommentben, én is szívesen olvasnék még ilyen típusú műveket! :)

 

Ha szeretnél még olvasni tőlem:

Egy világháborús könyv kicsit másként

Az eddigi legszebb kutyás könyv, amit olvastam

#12hónap12könyv kihívás

Elérhetőségek:

E-mail: bettipuskas.blog@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/bettiszerint/

Instagram: https://www.instagram.com/puskas.bettina/

Pinterest: https://hu.pinterest.com/pusbetaa/

Moly: https://moly.hu/tagok/puskas_bettina

Tartalom:

A történet rövid leírása: https://moly.hu/konyvek/w-bruce-cameron-egy-kutya-hazater

Képek: Saját, felhasználása engedélyhez kötött

Szólj hozzá

könyv olvasnijó konyvklub