2020. ápr 06.

Egy könyv, ami óriási hatást gyakorolt rám

írta: Puskás Bettina
Egy könyv, ami óriási hatást gyakorolt rám

Én így találkoztam Góbival

Akik ismernek, azok tudják, hogy nem olyan régóta hódolok csak az olvasás, mint szórakozás, oltárán. Szorgalmas kisdiák lévén úgy 10 éven keresztül minden kötelező olvasmányt elolvastam, némelyik egészen tetszett is, de egyik sem annyira, hogy megszeressem az olvasást és a kötelezőkön kívül másik könyvet is a kezembe vegyek. Nos, ez 2018-ban megváltozott. Most pedig ennek köszönhetően írhatom le a véleményem egy olyan csodálatos könyvről, amiről tényleg azt mondhatom, hogy hatalmas hatást gyakorolt rám, azt is megkockáztatom, hogy megváltoztatta a gondolkodásomat.

talalkozas_gobival.jpg

Dion Leonard - Találkozás Góbival

Nézzük csak röviden a történetet viszonylag kevés spoilerrel: Adott egy férfi, aki ultramaratonokat fut, egy verseny a Góbi-sivatagban, ami csak arra vár, hogy az emberek emberfeletti teljesítménnyel teljesítsék és egy kiskutya, akinek neve sincs, gazdája sincs, de nagyobb hatással lesz az életére ez a bizonyos verseny, mint azt bárki gondolná. Dion Leonard igaz történetét ismerhetjük meg a könyvben. Arról ír, hogyan lettek egy család ezzel a kiskutyával, akit Góbinak nevezett el (adja magát a név), miken kellett keresztül menniük, amíg végre haza térhettek az Egyesült Királyságba és arról, hogyan is változtatta meg gyökeresen az életét ez a parányi lélek.

Miért is tetszett?

Az elején féltem, hogy vajon tetszeni fog-e az írásmódja, az, ahogy Dion átadja nekünk a történetét, hiszen ez nagyban befolyásolja, hogy letesszük a könyvet vagy hozzá növünk és nem tudjuk félbehagyni, csak végigolvasni. Már az első oldalon lejött, hogy egyébként olvasható, könnyen érthető szövegről van szó. Előre szólok, a történet nem csak Dion és Góbi történetét dolgozza fel, hanem megismerhetjük az író gyermekkorát, jelenlegi életét is, így ne lepődj meg, ha nem csak a kicsi kutyáról és a kalandjairól olvasol.

De lássuk a listát, miket imádtam:

  • magát a tényt, hogy egy ilyen varázslatos találkozás megtörténhet
  • azt, hogy milyen mértékű nemzetközi összefogás jöhet létre egy jó cél érdekében
  • azt, ahogy óráról-órára, napról-napra változtatta meg Dion életét Góbi
  • azt, hogy nem számít, milyen volt a múltad, attól lehetsz egy teljesen épelméjű, érzelmileg stabil ember
  • azt a becsületességet, emberséget, amit az ultramaratont futók egymás irányába tanúsítottak
  • azt a kitartást, amivel Dion rendelkezik
  • azt a szeretetet, amit én is érzek, akárhányszor a kutyáimra nézek

Mit tanultam a könyvből?

Minden fejben dől el. Ha csak egy mondatot írhatnék, ez lenne az az egy mondat. Rá kellett jönnöm, hogy bármire képes az ember, ha eldönti. Ezek az emberek a biológiai, érzelmi és mentális határaikat feszegetik minden egyes alkalommal, amikor úgy döntenek, rajthoz állnak és elindulnak egy ilyen versenyen. (Akik nem tudják, a Góbi-verseny 155 mérföld hosszú, azaz kicsit több, mint 249 km, ahol a hőmérséklet délben az 55 °C-ot is elérheti)

A tanulság tehát, hogy ha eléggé akarok valamit és eldöntöm, hogy márpedig megcsinálom, akkor igenis meg lehet csinálni. Lehet, hogy azt érzem, nem megy, de onnantól még bele lehet húzni és a szervezetem tudja, mit kell csinálnia. Viszont azt is megtanultam, hogy van az a pont, amit tudni kell felismerni, amikor már túlhajtottuk magunkat. Meg kell ismernünk a korlátainkat és ilyenkor megállni és szusszanni egyet, hogy utána tovább tudjuk folytatni.

Hogy ajánlanám-e másoknak a könyvet? Abszolút! Sőt, kötelező olvasmánnyá tenném. Nem azért, mert olyan hatalmas az irodalmi értéke, hanem azért, mert rettentő sokat adhat hozzá egy ember személyiségéhez. Sokkal többet tanulhatunk belőle, mint némelyik kötelező olvasmánytól.

Ha érdekel Dion és Góbi sorsa, lent belinkeltem az elérhetőségeiket, nézd meg őket te is!

 

Instagram: https://www.instagram.com/findinggobi/

Weboldal: https://www.findinggobi.com/

 

Ha szeretnél még olvasni tőlem:

Nem boci!

A legromantikusabb történelmi fikciós regény

Női kémek az első világháború alatt? Igen!

Elérhetőségek:

E-mail: bettipuskas.blog@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/bettiszerint/

Instagram: https://www.instagram.com/vincze.puskas.bettina/

Pinterest: https://hu.pinterest.com/pusbetaa/

Moly: https://moly.hu/tagok/puskas_bettina

Tartalom:

Képek: Saját, felhasználása engedélyhez kötött

 

Szólj hozzá

könyv szórakozás hobbi könyvmolyképző olvasnijó könyvaj olvasnimenő