2018. jan 24.

10 különleges sziget a világ minden pontjáról

írta: Puskás Bettina
10 különleges sziget a világ minden pontjáról

A világban rengeteg csodával találkozhatunk, legyen szó akár természeti, akár mesterséges csodáról. Furcsa alakú szigetekről, rettenetesen cuki állatokról vagy akár érdekes kémiai végeredményekről. Meg kell élni ezeket a csodákat, meg kell figyelni, ha lehet, meg kell tapasztalni, hogy annyival is több legyen az életünk. A mostani bejegyzésben olyan különleges szigeteket szedtem össze, amik némelyike abszolút csodának számít. Vagy azért, mert a természet gyönyörű alkotása vagy, mert egyszerűen különleges.

1_15.jpg

Habár szerintem Japán is egy elég különleges sziget, már csak a cseresznyefa virágzása miatt is, mégis tartozik Japánhoz 4 olyan sziget, ami még egy picit különlegesebb.

 

Miyake Jima

Ezek a szigeten törvény kötelezi arra az embereket, hogy mindig legyen náluk gázálarc. Erre azért van szükség, mert az itt található vulkán folyamatosan kén-dioxidot bocsát ki magából, ami akármikor elérheti a halálos szintet. Amikor ez megtörténik, megszólalnak a kén-dioxid riasztók és minden embernek kötelező felvennie a gázálarcot. Gondolhatnánk, hogy mennyire szörnyű ott az élet, hogy lehet, hogy egy riadó szakítja meg a tanórát vagy éppen egy esküvőt. A helyiek azonban hasznot húznak belőle, ugyanis igazi turistaparadicsomot csináltak a helyből. A látogatók gázálarcokat vesznek, ahogy leszállnak a hajókról és gázálarcos túrákon vehetnek részt. Ha pedig elkaphatnak egy igazi riadót, még örülnek is nekik.

Ökunoshima-sziget

Avagy más néven: a nyulak szigete. A szigeten a II. világháború alatt harci gázokat teszteltek és egyes elméletek szerint a nyulakat is akkor hozták a szigetre. Ennek kicsit ugyan ellent mond, hogy vadnyulak vannak ezrével a szigeten, nem pedig házi nyulak. Egy biztos, elég nagy turistalátványosság.

Hashima-sziget

Jelenleg szellemsziget, régen azonban ez volt a legsűrűbben lakott terület. Eredetileg bányászat céljára használták, azonban amikor 1974-ben elrendelték a bányák bezárását, már nem érte meg az embereknek itt élni tovább, így elhagyták a betonfallal körülölelt bányavárost, ami mára szellemvárosként funkcionált. Éveken keresztül tilos volt a szigetre lépni az épületek pusztulása által okozott veszély miatt, azonban 2009 óta egy szakasza idegenvezető által megint látogatható.

Tasirojima

Vagy közismertebb nevén a cica-sziget. Ez az a sziget, ahol gyakorlatilag több macska lakik, mint ember. Az oka elég egyszerű. A helyiek úgy gondolják, hogy a kóbor macskák etetésével melléjük szegődik a jó szerencse, ezért hát etetik őket, a cicák pedig szépen nőnek és gyarapodnak. Eredeti céljuk a cicáknak az volt, hogy az egerek ne szaporodhassanak el a szigeten, így nyugodtan tudjanak selyemhernyókat nevelni a selyem miatt. Ez azonban olyan jól sült el, hogy most a cicák szaporodtak el, akiknek a sziget közepén saját szentélyük is van.

A következő három sziget, amiről szerintem érdemes lehet beszélni ebben a válogatásban, mind a három Nagy-Britanniához tartozik. Az egyiket szerintem nem érdemes meglátogatni (kicsit paranoiás vagyok) , a másik esetében pedig ember legyen a talpán, ha szeretne feljutni a szigetre, a harmadik viszont elég izgalmasnak tűnik.

Gruinard-sziget

A sziget arról híres, hogy Churchill a II. világháború alatt itt végzett anthrax kísérleteket. Az eredeti terv az volt, hogy ha Németország bevetne bárminemű biológiai fegyvert ellenük, akkor ellencsapásként használja és több ezer szarvasmarhát betegít meg. Ennek következtében elpusztultak volna az állatok és ugyanakkor súlyosan megbetegedtek volna az emberek is. Olyannyira jól sikerült a kísérletezés az anthraxbombával, hogy az egész sziget veszélyes lett és csak 1990-ben tudták újra biztonságosnak nyilvánítani.

Bishop Rock

A világ legkisebb olyan szigeteként van számon tartva, amin épület is áll. Ez az épület nem más, mint egy 49  méter magas világítótorony. A világítótorony 1858 óta működik, azóta számos felújításon esett már át. Ennek keretében egy helikopter leszállót is építettek a tetejére, valamint automatizálták és 1992 óta így működik.

No Man's Land Fort

Magáról az épületről azt kell tudni, hogy haditengerészeti támaszpont volt , ahonnan a franciáktól tudták megvédeni az angol vizeket. Gránitalapzaton áll az épület, ami körülbelül 20 méterre emelkedik ki a vízfelszíntől. Egy milliárdos felvásárolta és most a sziget, ami egyben egy épület is luxusszállodaként üzemel. Vagyis üzemelt, ameddig le nem tartóztatták sikkasztásért a tulajdonost. Most megint eladó.

A következő sziget egy szerintem gyönyörű országhoz kapcsolódik. A sziget a Nagy-Blasket-sziget, ami Írország területéhez tartozik.

Nagy-Blasket-sziget

Ehhez a szigethez semmiféle legenda nem tartozik, nem végeztek fegyverkísérleteket és mérgező gázok sem hagyják el a szigetet. Ugyanakkor szerintem egy olyan csodálatos terület, amit mindenféleképpen megéri megemlíteni egy ilyen felsorolásban. Mivel régen halászfalvak voltak a szigeten, így számos épületmaradványt felfedezhetünk, de ugyanakkor gyönyörű sziklaképződményeket is felfedezhet, aki nyitott szemmel jár.

Volt már szó ázsiai, európai szigetekről is, úgyhogy a következő és ezen rész utolsó két szigete dél-amerikai területek lesznek, azon belül is Mexikóhoz tartoznak.

Mexikóváros

Nem kifejezetten egy sziget ugyan, de csatornák által szétdarabolt városról van szó, így egészen beleillik a felsorolásba. Xochimilco kerületben található a babák-szigetének nevezett terület. Kedvesen és aranyosan hangzik, mégis inkább kicsit morbidnak gondolom. Julián Santa Ana Barrera lakott ezen a területen, ahol holtan, a vízben találtak egy lányt. A férfi ezek után kezdte gyűjteni a babákat, mondván, hogy ezek fogják elijeszteni azokat, a szellemeket, akiket éjszakánként hall a fák közül.

Spiral Island II

Nálam abszolút nyert ügye van ennek a szigetnek. Ez egy pet palackokból épített, úszó sziget, amit egy Richart Sowa nevű asztalos épített. A II-es számot azért kapta, mert volt egy elődje is a szigetnek, azt azonban az Emily hurrikán elpusztította. A sziget 25 méter hosszú volt, amin találhattunk mini tengerpartot, házat, veteményest. A világításról és a főzési lehetőségekről napelemek segítségével gondoskodik. Egy csoda, amit ez a férfi csinált! Azonban ezt a szigetet is egy hurrikán, az Emily pusztította el 2005-ben. De nem adta fel. a teljes történetét IDE kattintva olvashatjátok!

 

Ezt a 10 különleges szigetet szerettem volna megmutatni nektek ma. Ha esetleg tetszett az összeállítás és szívesen olvasnál még hasonló szigetekről, akkor sem kell sokat várnod, vasárnap hozok még 10 különleges szigetet.

 

Képek forrása: kattints a képre az elérhetőségért!

Ha szeretnél még olvasni tőlem

2018-as tavaszi smink trend

Egyetem. Menni vagy nem menni?

4 film, amitől úgy érzed, minden lehetséges

 

Elérhetőségek:

E-mail: bettipuskas.blog@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/bettiszerint/

Instagram: https://www.instagram.com/puskas.bettina/

Pinterest: https://hu.pinterest.com/pusbetaa/

Szólj hozzá

utazás sziget érdekesség különleges