2018. ápr 28.

Szemétből szigetet!

írta: Puskás Bettina
Szemétből szigetet!

Mindenkinek van valamiféle véleménye a környezetvédelemről, annak fontosságáról, az újrahasznosításról. A következő cikkben Richart Sowa és az Öko-szigeteinek a történetét mesélem el nektek! Ő az, aki újragondolta az újrahasznosítást. Egy-egy műanyag palack ugyanis 450 év alatt bomlik le. Mit tesz ő? Összegyűjti, felhasználja és szigetet épít belőle! 3-t is! Az ő történetét írom most le nektek!

8fd2bc1181105ef1bd88251ca4b1f101.jpg

Ki is Richart Sowa?

Richart eredetileg angol születésű, aki Németországba költözött, ahol évekig ácsként dolgozott egy konyhákra specializálódott cégnél. Időközben elkészített egy rajzot, ami egy UFÓ-t ábrázolt.

frontpicture_panorama.jpg

Soha nem tanult rajzolni, csak egy kis tehetsége volt hozzá. Időközben viszont elkezdett komolyabb szinten természeti képeket rajzolni. Olyan jól sikerültek, hogy el-el tudta adogatni őket. Ekkor mondott fel a munkahelyén. Sajnos ez a döntése olyan következményekkel járt, hogy a felesége a gyermekeikkel visszaköltözött Angliába.

Nyilvánvaló, hogy az, hogy a családja visszaköltözött, eléggé megviselte. Mély pontra került. Ekkor döntött úgy, hogy valamit változtatni kell és lépett. Elkezdte körbeutazni a világot, hogy megtalálja azt a helyet, azt a célt, ami őt élteti. Több vallási gyülekezethez is csatlakozott az útja során. Így lett belőle például mormon vagy Jehova-tanúnak egyik tagja.

Amikor Európában utazott, portrékat rajzolt és zenélt, hogy pénzt keressen és meg tudjon élni az adott városban. Ezek után bolyongott egy kicsit az USA-ban, majd pedig Mexikóban kötött ki 1996-ban, ahol rátalált arra a helyre, ahol el tudja képzelni az egész életét.

És itt vette kezdetét a Spiral Island története

 

Eszébe jutott, hogy anno, 1977-ben rajzolt egy UFO-t a németországi lakásának az erkélyén. Ez a rajz adta az ötletet az úszó sziget megvalósítására.

Spiral Island I

Rishi a szigetet San Pedro Pochutla-n, Zipolite tengerpartján kezdte megvalósítani. Zipolite volt az a hely, ahol egymásra találhattak a szabadszellemű emberek, a hippi csoportok. Érdekességnek számít, hogy mivel itt gyűltek össze  a szabadszellemű emberek, ez lett az ország egyetlen nudista strandja is.

Ha valaki esetleg el szeretne látogatni ide, a következő térkép pontosan mutatja, hol is van.

De, hogyan is nézett ki, miből állt ez az újrahasznosított sziget?

Rishi PET-palackokat gyűjtött össze, helyezett el és rögzített hálósan több sort egymásra. Ennek a tetejére funérlemez került. Ezzel próbálta megerősíteni a szerkezetet. Majd ennek a tetejére építette fából a kis kunyhóját.

Mivel nem kérte ki a kormány engedélyét az építkezésről, egyértelmű, hogy nem voltak túlságosan elragadtatva, hogy csak úgy megjelent a tengerparton egy kvázi szemétből összeeszkábált sziget-szerű valami. Kihívták rá a rendőrséget, akik közölték Rishi-vel, hogy engedélyek hiányában el kell, hogy hagyja a szigetet.

Lényegében ez volt az, ami megmentette az életét, ugyanis 3 nap múlva lecsapott a térségre a Pauline hurrikán, ami darabokra szedte Rishi szigetét.

Ha nem sikerül elsőre, ugorj neki még egyszer!

Éppen ezért, 1998-ban belekezdett Rishi egy másik projektbe. Ezúttal azonban sokkal átgondoltabban fogott bele a dolgokba. Gondos tervezés, majd pontos és precíz kiviteléz követte egymást. Így jöhetett létre a nagyon kreatív elnevezésű: Spiral Island II

Spiral Island II

Tehát 1998-ban, Puerto Aventuras partjai mentén állt neki a következő projektnek. Ugyanúgy PET-palackokat gyűjtött, hálós szerkezetben elhelyezte őket. Annyi különbség volt ez és az első változat között, hogy a második sziget esetében már a PET-palackokra bambuszt és funérlemezt helyezett és rögzített. Ezek után a tetejét beterítette homokkal, amibe növényeket, fákat ültetett. Ezek a növények nőtték be a szigetet és lényegében tartották egyben.

Már az első sziget esetében is érzékelhető volt, hogy az ország számára hasznos lehet az Öko-sziget, ugyanis először csak a közelben lakók jártak ki megnézni, hogy halad az építkezés, majd egyre távolabbról is érkeztek emberek, ahogy elkezdett elterjedni a híre. Ennek köszönhetően a második sziget megépítésére már engedélyt is kapott.

De mi is van ezen a szigeten?

  • 3 tengerpart
  • zöldséges kert, valamint virágos kert
  • 2 szintes ház tetőtérrel
  • napelemes sütő
  • újrahasznosító mosdó

Mint minden vállalkozás, próbálkozás esetében, a Spiral Island II-vel kapcsolatban is voltak olyanok, akik elégedetlenkedtek. Volt, akinek nem tetszett a sziget, mondván, hogy az összképet rombolja. Volt, aki meg is próbálta elmozdítani a szigetet. Ekkor döntötte el Rishi, hogy a Puerto Aventuras torkolatánál fogja rögzíteni a szigetecskét, minél távolabb a bosszantó szomszédoktól.

Azonban Rishi nem olyan szerencsés, hogy innentől kezdve élete végéig eléldegélhet a szigeten. Kifejezetten vonzza a hurrikánokat. 2005 júliusában ugyanis az Emily volt az, ami lerombolta a Spiral Island II-t. Rishi-nek éppen, hogy csak arra maradt ideje, hogy magát és a kutyáját, Bongo-t kimentse a szigetről. Ezzel a hurrikán elvittek a kb. 250.000 PET-palackból megépített egyedi és egyedülálló szigetet.

Nem adta fel!

Joyxee Island

A 2 szerencsétlenség után legalább már nem csak ő, hanem mások is értékeltél, amit csinált! Oscar Constandse 20.000 $-t ajánlott fel, hogy újra tudja építeni az Öko-szigetet. Valamint még ugyanennyi adomány összegyűlt, hogy sikeres legyen az építkezés.

Az új sziget Isla Mujeres partjainál épület fel, közel 100.000 PET-palackból.

Ezen mi is található:

  • 3 tengerpart
  • 1 gyönyörű ház
  • napelemesrendszer
  • folyócska
  • hullámok által hajtott mosógép

Szerencsére ezt már nem egedül kellet felépíteni, hiszen a világ minden pontjáról érkeztek önkéntesek, hogy segítsenek neki. Így tudott elkészülni a harmadik sziget is, amiről rengeteg képet posztol Rishi a facebook-ján is.

Még a mexikói kormány is támogatta az ötletet és ökológiai csónaknak nyilvánította. Ennek köszönhetően pedig meg kell felelnie minden elvárásnak, ami a csónakokra vonatkozik.

Kell rajta lennie:

  • mentőmellénynek
  • világításnak
  • tűzoltókészüléknek
  • elsősegély doboznak

Mivel tehát a hajózási szabályoknak kell megfelelnie a szigetnek, ezen tárgyak nélkül Richart nem hagyhatja el a lagúnát, különben súlyos bírságokra számíthat.

Így épült fel tehát Rishi 3 Öko-szigete. Véleményem szerint egy nagyszerű kezdeményezés! Ti mit gondoltok erről? Írjátok meg kommentben! Vagy ismertek esetleg még hasonlóan érdekes és nem mindennapi történeteket? Osszátok meg velem!

Olvasnál esetleg még további, különleges szigetekről? 2 további bejegyzésben 10-10 érdekes és valamilyen szempontból különleges szigettel foglalkoztam IDE és IDE kattintva elérheted őket!

Képek: a forrásért kattints a képekre!

 

Elérhetőségek:

E-mail: bettipuskas.blog@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/bettiszerint/

Instagram: https://www.instagram.com/puskas.bettina/

Pinterest: https://hu.pinterest.com/pusbetaa/

Szólj hozzá