2017. ápr 09.

11 érdekes európai esemény, amit feltétlen látnunk kell

írta: Puskás Bettina
11 érdekes európai esemény, amit feltétlen látnunk kell

Az előző cikkben már megismertettelek titeket az érdekes és néha bizarr spanyol fesztiválokkal, hagyományokkal. A mostani részben pedig Európát barangoljuk át, legalábbis, ami a fesztiválokat, érdekes és őrült hagyományokat vagy versenyeket illeti. Vannak veszélyes, érdekes, de nagyon gyönyörű események is a lentebbi felsorolásban.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal.jpg

Ha esetleg lemaradtál volna az előző, Spanyolországot érintő részről, ide kattintva elérheted. De akkor kezdjünk is bele az európai fesztivál-körképbe.

Finnország

Feleségcipelő bajnokág

Ezt az érdekes sporteseményt 1992 óta rendezik meg. A lényege, hogy a férfinek, aki benevez, lehetőleg a feleségévével a hátán/vállán kell megtennie az akadályokkal teli távot. Kezdetben viccként indult, amivel azon régi hagyományt akarták feleleveníteni, amikor a férfiak még úgy udvaroltak a nőknek, hogy elmentek értük a faluba, felkapták a hátukra és úgy vitték haza. A lényeg, hogy mindenféleképpen megéri küzdeni az első helyért, ugyanis a fődíj, a feleség súlyával egyenértékű mennyiségű sör. Na férfiak, hajrá!

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_1.jpg

legfurabb-fesztivalok-04.jpg

Léggitár világbajnokság

Számomra egy elég érdekes verseny, de a finneknél ez is megtörténhet. A versenyen a résztvevők egy véletlenszerűen kiválasztott zeneszámra imitálják a gitározást.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_2.jpg

legfurabb-fesztivalok-04_1.jpg

Mobiltelefon hajító világbajnokság

Ha éreztek magatokban annyi ambíciót, hogy megdöntsétek mobiltelefon dobásban az eddigi 85 méteres világcsúcsot, vagy csak elegetek van a technikából, hajrá, nevezni ér! De akkor se keseredjetek el, ha véletlen nem tudtok olyan erővel dobni, hogy meg legyen a 85 méter, ugyanis a dobástechnikát is pontozzák és abban a versenyszámban is díjazzák a résztvevőket.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_3.jpg

Sörcsónakázás

Nos igen, a finnek eléggé szeretik a sört, hiszen ez már a második olyan alkalom, hogy szóba kerül. Itt azonban  nem megnyerni lehet egy versenyen, hanem úgy szállnak csónakba, hogy abban csak az emberek, 2 evező és sör lehet. Ez utóbbiból természetesen annyi, amennyi belefér. Így kell lecsorogniuk a tengerig.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_4.jpg

Egyesült Királyság

Skócia - Golden Retriever fesztivál

Ha kutyabolond vagy és imádod ezeket a teremtéseket, ezt a fesztivált neked találták ki! Itt ugyanis olyan kutyatulajdonosokkal találkozhat az ember, akik szintén ezt a fajtát preferálják, így meg lehet osztani a különböző tapasztalatokat és tanácsokat lehet kapni egy-egy problémára.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_5.jpg

legfurabb-fesztivalok-04_2.jpg

Skócia - Up Helly Aa fesztivál

Lerwick ad helyet minden évben ennek a viking örökségre emlékező fesztiválnak. A viking hagyományok tiszteletére tartják meg minden évben ezt az ünnepet, ahol viking ruhát öltenek magukra a résztvevők és fáklyás felvonulásokat tartanak. A finálé pedig egy viking hajó felgyújtása.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_6.jpg

legfurabb-fesztivalok-04_3.jpg

Anglia - Cooper Hill-i sajtgurító verseny

Ez talán a legismertebb a feleségcipelő verseny mellett. Eredetileg csak Brockworth lakosainak a szórakoztatására kezdődött, de mára egy olyan jelentős eseménnyé nőtte ki magát, hogy a világ minden tájáról érkeznek emberek, hogy megnézzék, részt vegyenek ezen az eseményen. A verseny célja, hogy a a legurított sajtot elkapják a versenyzők, de ez majdhogynem lehetetlen, hiszen a sajtot 1 másodperccel hamarabb indítják és elég gyorsan halad lefele. Így a győztes végül az lesz, aki először lép át a célvonalat. A díja pedig a dombról legurított Double Gloucester sajt.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_7.jpg

legfurabb-fesztivalok-04_4.jpg

Magyarország

Mohácsi busójárás

Az furcsa és látványos fesztiválok közül ez sem maradhat ki, már csak a busó jelmezek miatt sem. A télbúcsúztató, tavaszköszöntő fesztiválok körébe tartozik. Eredetét a XVII. századra datálják és a törökök Mohácsról való kiűzésével azonosítják, habár ez nem túl hiteles történelmi szempontból. Ami viszont biztos, az az, hogy egy elég látványos és turisztikai szempontból jelentős ünnepről van szó.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_8.jpg

legfurabb-fesztivalok-04_5.jpg

Olaszország

Narancsháború

Ivrea Olaszország Buñol-ja (Spanyolország). Már, ha azt nézzük, hogy a spanyolok rohadó paradicsommal dobálóznak, az olaszok pedig fonnyadó naranccsal. Annyi csavarral, hogy itt van egy "zsarnok", aki szekéren vonul és onnan dobálja a köznépet. Ami biztos, csak akkor látogass el ide, ha nem félsz egy kis ragacsos trutyitól.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_9.jpg

legfurabb-fesztivalok-04_6.jpg

Nemzetközi Highline Találkozó

Ez az, amit először nem tudtam, hogy képzeljek el. Itt ugyanis extrém körülmények között kell egy 2,5 cm-es drótkötélen egyensúlyozniuk úgy, hogy két szikla közé van kifeszítve a kötél, alattuk pedig egy elég mély szakadék tátong. De akkor sem kell kétségbe esniük, ha véletlenül út közben elfáradnának, ugyanis a kötélen rögzítve vannak függőágyak, ott meg tudnak pihenni.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_10.jpg

legfurabb-fesztivalok-04_7.jpg

Franciaország

Pourcailhade fesztivál (disznók fesztiválja)

Igen, ez az a fesztivál, ahova azok érkeznek, akik imádják a disznókat. Leginkább enni. Ugyanis lehetőség van kolbászevő versenyre nevezni. De akkor sincs gond, ha magát az állatot szereti az ember, akkor jelentkezhet disznóimitáló versenyre vagy megtekinthetik magát a disznóversenyt.

cultura-europa-terkepe-szimbolumokkal_11.jpg

legfurabb-fesztivalok-04_8.jpg

 

Remélem, tetszett ez a kis összeállítás Európáról. Ha esetleg érdekel, hogy kifejezetten Spanyolországban milyen érdekes, néha bizarr fesztiválokra látogathatsz el, kattints IDE.

Ha esetleg te is hallottál valami érdekességről, amit nem írtam most bele, oszd meg velem, velünk komment formájában.

 

Képek forrása: Kattints a képre!

Ha szeretnél még olvasni tőlem

Bőrápolás olcsón, természetesen

24 természeti szépség Magyarországon

Egyetem. Menni vagy nem menni?

 

Elérhetőségek:

E-mail: bettipuskas.blog@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/bettiszerint/

Instagram: https://www.instagram.com/puskas.bettina/

Pinterest: https://hu.pinterest.com/pusbetaa/

Szólj hozzá

ünnepek népszokások utazás Európa