2019. aug 08.

Így mondj nemet egy feladatra

írta: Puskás Bettina
Így mondj nemet egy feladatra

Sokunkkal előfordulhat, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen tudunk nemet mondani egy feladatra, egy kérésre. Habár segíteni szeretnénk, nyilván megbántani sem szeretnénk az illetőt. Én személy szerint sokat küzdöttem azzal, hogy nemet tudjak mondani. Mindig szívesen segítettem és azt éreztem, ha egy kérésre nemet mondok, feltétlenül megbántom az illetőt.

photo-1547751550-b62e1c2e9770.jpg

Ha te is ilyen ember vagy, mint én, akkor mutatok pár tippet, amivel könnyebben tudod elhárítani azokat a feladatokat, amiket "rádsóznának" vagy amivel  megbíznának, ugyanakkor mégsem lesz bántő vagy sértő.

Nem szeretnék csalódást okozni!

Könnyen lehet, hogy a probléma, feladat, amit el kellene végezned, olyan dolog, amihez nem értesz vagy nem értesz teljesen és könnyen lehet, hogy csalódást okoznál vagy elrontanál valamit. Egyszerűen mondd meg, hogy sajnálod, de ehhez a feladathoz olyan kompetenciák/információk szükségesek, amiknek te nem vagy a birtokában és nem szeretnél csalódást okozni azzal, hogy rosszul végzed el a feladatot.

Tudok valakit, aki tényleg tudnak neked segíteni!

Itt jön képbe a második tippem. Habár te nem vagy birtokában a megfelelő tudásnak, lehet, hogy tudsz valakit, aki kitűnően el tudná végezni a feladatot. Így pedig azzal együtt, hogy visszautasítottad a feladatot, még jót is tettél, hiszen egy olyan személyt ajánlottál, aki tényleg ért hozzá, aki érdemben tud majd segíteni.

Sajnálom, de a nem, az nem!

Vannak olyan típusú emberek, akiknek egyszerűen lehetetlen nemet mondani, mert lyukat beszélnek az ember oldalába. Ha pedig mégis megteszed, addig csűrik, csavarják a mondandójukat, hogy elkezded rosszul érezni magad, amiért nemet mondtál az előbb. Hallgasd végig, gyűrd le a szorító érzést a gyomrodban és mondj megint nemet! Ha elégszer eljátszod, fel fogja fogni.

Ne haragudj, de nekem sincs rá kapacitásom!

Az is előfordulhat, hogy olyan feladattal szeretnének megbízni, amiből érződik, hogy igazából csak les szeretnék passzolni. Ilyenkor egyszerűen mondd meg, hogy nincs rá időd, energiád, hogy plusz feladatokat vállalj, hiszen ahhoz, hogy a jelenlegi munkádat, tevékenységeidet el tudd látni, pont annyi időre van szükséged, amennyid most van.

Fontos azonban, hogy mérlegelni tudjuk, hogy melyik az a feladat, ami belefér az időnkbe, aminek köszönhetően esetleg fejlődni tudunk, vagy szórakoztat, esetleg egy olyan embernek segíthetünk vele, akinek nem okoz gondot.

Te mennyire könnyen mondasz nemet egy feladatra, meghívásra, bármire? Mennyi ideig tartott megtanulni határozottan kimondani a NEM szót? Írd meg kommentben, hiszen különbözőek vagyunk, más és más viselkedési normákat hozunk otthonról.

  

Ha szeretnél még olvasni tőlem:

Tényleg nem akarnak lakást és gyereket a mai fiatalok?

Női kémek az első világháború alatt? Igen!

Felismered a jeleit annak, hogy kezded túlhajszolni magad?

Elérhetőségek:

E-mail: bettipuskas.blog@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/bettiszerint/

Instagram: https://www.instagram.com/puskas.bettina/

Pinterest: https://hu.pinterest.com/pusbetaa/

Moly: https://moly.hu/tagok/puskas_bettina

Tartalom:

Képek: Unsplash

Szólj hozzá

viselkedés hétköznapok önismeret